VE TŘÍDĚ NAŠÍ STRAŠIDLA STRAŠÍ

14.11.2019 13:55

31. 10. jsme se ve třídách 3.A a 5.A zaměřili na česká strašidla. Seznámili jsme se se zajímavou knížkou Lexikon ohrožených druhů strašidel, v které jsme si prohlédli strašidla domácí, lesní, luční, vodní a městská. O některých jsme si přečetli i popisek a zjistili jsme například, že všechna strašidla lidem neškodí, naopak jim některá pomáhají. 

Ve skupinkách pak měli žáci za úkol pomocí vypočítání příkladů sestavit své rozstříhané strašidýlko a nalepit jej do tabulky. Vzájemně si svá strašidla prohlédli a tipovali si, jak by se asi mohlo které jmenovat. Musím uznat, že děti měly velmi trefné tipy, u kterých jsme se i zasmáli. Pak ale dostali křížovku, ve které se skrývalo pravé jméno každého strašidla. Děti musely projevit znalosti z prvouky, aby na název strašidla přišly. 

Pak si přečetly informace k jednotlivým strašidlům a musely si jich co nejvíce zapamatovat - čekal je totiž běh za větami, které musely ke svému strašidlu přiřadit. 

Děti se dále naučily rozpočítadlo a písničku, sestavily kostlivce, maškařili spolužáky, vyrobily si strašidýlko a rýsovaly dle návodu pavučinu. Sladkou odměnou jim byly halloweenské perníčky a čokoládoví pavoučci. 

Snažila jsem se do “strašidelné výuky” zakomponovat co nejvíce předmětů a hravou formou dětem přiblížit česká strašidla (o kterých i my dospělí víme pramálo). Doufám, že se jim podařilo probudit fantazii a že se jim strašidelný den líbil.

fotogalerie

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Přístupný web