Ovčí farma - 2.A

12.06.2016 22:22

Žáci 2.A třídy  se nemohli dočkat, kdy nadejde ten očekáváný den a konečně už vyjedou navštívit farmu ve Smilovicích. V hodinách prvouky se naučili o hospodářských zvířatech a není nic lepšího než teoretické poznatky spojit se zážitkem. Sluníčko nám svítilo jakoby vědělo, že potřebujeme den bez deště a fandilo nám po celou dobu. Sešli jsme se ráno u obchodu COOP, kde jsem já, učitelka, přiběhla poslední, protože jsem ve škole zapomněla penízky na jízdné. Jaké štěstí jsem měla, že tam stálo několik rodičů, děti také ukázněně čekaly a s námi jela i maminka od Štěpána Nogola, protože to byla farma jeho babičky a dědečka, tak ať někde nebloudíme.

Po vystoupení z posledního autobusu byla před námi cesta k farmě, která se rozprostírala téměř na samotě. Míjeli jsme krásné domy, cesta dál vedla rozkvetlou přírodou. A konečně, farma na obzoru!

Po přivítání čekalo na děti překvapení – stůl s dobrotami – jahody, hroznové víno, 4 druhy ovčího sýra, čaj a kofola a ochutnávka ovčího mléka.

Po občerstvení nás paní Prokešová provázela po farmě. Dozvěděli jsme se, že mají dva druhy ovcí – Lakony a Safoly. Safoly se pasou na pastvinách, určeny na maso. Lakony jsou ovce k dojení, každá dává cca 4 litry denně. Jsou však choulostivé, nesmí zmoknou, proto se rády zdržují pod střechou. Dále děti viděly prasátka a dva shetlandské poníky, Henka a Bleska. Z kotce se na to dění kolem dívala fenka Bernského salašnického psa.

No nejen zvířátka zaujala děti. Kousek od dojnice se nacházel další ráj pro děti – pískoviště. Nechyběly ani závody na traktorech, i když v porovnání s tím skutečným byly mnohem menší.

Obrovské poděkování patří paní Nogolové a Prokešovým, kterým farma patří.

                                                                       Napsala Mgr. Iveta Melicharová, tř.učitelka

 

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Přístupný web