Jak se Myšky skamarádily s knihami

06.03.2023 07:18
Březen je měsícem knihy.
Děti začaly týden výrobou vlastního leporela na motivační básničku Byl jeden domeček. Během týdne pracovaly s písmeny a čísly, hláskovaly a poznávaly slova, přiřazovaly písmena i čísla. Řekli jsme si něco o symbolech, jak se dříve lidé dorozumívali, když neznali písmo. Úkol, jak by pomocí symbolů vyjádřily, že byly na lovu, nakreslily a poté o tom vyprávěly.
Jeden den jsme se věnovali čistě hendikepu, kdy jsme mluvili o tom, jak asi čte nevidomý člověk. Jaké máme smysly a jak jsou hlavně pro nevidomé lidi důležité. Děti byly seznámeny s breilovým písmem, které měly možnost na krabičkách od léků hledat. Zkoušely rozdíly mezi bankovkami a mincemi. Zahrály si na slepou bábu a vytvořili si pomocí špendlíku svoje obrázkové písmo. Obrázek otočily a se zavřenýma očima říkaly, co a jak cítí. Vzorně si přinesly oblíbené knihy, se kterými si zahrály na knihovnu. Vyrobily si průkazky a knihy si mezi sebou půjčovaly.
Cílem týdne bylo podnítit u dětí zájem o knihy, přemýšlet nad tím co dělám a jak dělám, jak se chovat ke knihám, pracovaly s vlastní fantazií, rozvíjely komunikační dovednosti, hrubou i jemnou motoriku a poznávaly svět lidí s hendikepem.
Cílem vzájemného půjčování knih, bylo pochopit, jak se chovat k cizím věcem a umět se podělit. Rodičům děkujeme za výbornou spolupráci, při donesení knih.

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Přístupný web